Hlavná ponuka
Jarné sústredenie Taojogy a
Metodický kurz Taostrava piatich elementov
zameraný na taoistickú 5 prvkovú stravu a čínsku dietetiku
Termín a miesto konania: máj 08. -
Taktiež je potrebné rozdeliť potraviny aj človeka podľa Modelu jin jangu a Modelu 5 elementov -
AKO a KDE? Môžete sa dozvedieť na kurze Taojogy -
3.Model optimálneho kombinovania
1. Taoisti zostavujú svoj jedálniček tak, aby určité chute a energie potravín kombinovali priaznivo a vyhýbajú sa nezlučitelným kombináciám
2. Pozor nato, aby neprevládala jediná energia
" Zahrievajúce Jangové jedlá -
" Pálivé -
" Zachladzujúce Jinové jedlá -
3. nezlučitelné vyvoláva hnilobné procesy, kvasenie a znemožnuje vstrebanie látok -
4. Metabolické typy -
" Vegetarián-
" Mäsožravec-
" Ak je univerzálny typ nemusí si vyberať, treba sa sústredi na kvalitu a vhodnosť kombinácie
5. Taoisti dávajú prednosť miestnym potravinám -
6. Taoisti sa zamerajú na oslabený orgán a jeho energiu
7. cieľ posilniť: tráviaci, vylučovací, dýchací a obehový systém
8. zásada zvyšovať potenciu, libido, vhodná strava posiluje pohlavné žlazy a pohlavné orgány-
hormónov, obranyschopnosti. Moderné objavy interfenonu hovoria, že sa nevyrába synteticky, ale tvorí sa v bunkách človeka.
" Interferon produkujú len 3 Typy buniek:
" Leukocyty-
" Fibrocity -
" T-
9. Mäso -
10. hydina volný výbeh zásadne
Zásady zdravej výživy:
1. byť sýty na 70-
2. jedlo pime a nápoj prežúvajme -
3. jedlo a nápoje nie horúce ani studené, nezapíjať jedlo -
História vývoja
Pôvodne bol človek bylinožravec a plodožravec-
1. ľudia čo konzumujú čerstvé ovocie a zeleninu s vlákninou a plody
2. ľudia čo konzumujú bezvlákninové mäso
S rozvojom poľnohospodárstva sa tráviaci systém človeka musel preorientovať na strávenie obilia -
Ten kto je zrno je inteligentný, ale nedožije sa dlhého života.
Ten kto je mäso má silu , ale aj tendenciu k agresivite
Ten kto je rastliny, je tichý
Ten kto je huby, je spirituálny a nesmrteľný.
Kombinovanie potravín
Zachovanie rovnováhy Jin a Jang môžeme premietnuť z nášho pohľadu aj cez kyslé-
Dôležité je vedieť, že nato aby sme mohli natráviť mäso -
Na natrávenie škrobu, sacharidov zas potrebujeme enzým ptyalín, ktorý sa vylučuje v slinách a je zásaditý.
Teraz je jasné, že bielkoviny a škroby nejdú dokopy. Vylúčia sa zásadité a kyslé štavy, tie sa neutralizujú a nič sa nenatrávi. Miesto toho vznikne hnilobný proces a škroby začnú kvasiť -
Vzniká plynnatosť, tráviace problémy, pálenie žáhy, bolesti brucha, nadúvanie, zápcha, poruchy stolice, zápaly čriev, alergie.
V črevách nastáva intoxikácia do krvi, vyrážky, jedovaté látky, bolesti hlavy.
V tračníku sa začnú tvoriť hlieny, ktoré obalia toxíny, aby zabránili intoxikácii.
Postupne sa začne hlien nepretržite vylučovať a ukladať sa v črevách.
Tie sa zúžia nastane nepriechodnosť a vznikajú divertikuly.....zápaly, rakovina.
Zopakujme si:
Sliny -
Žalúdocné štavy -
Pankreatická štava -
-
Žlč -
Črevná štava -
Jednotlivé kombinácie:
1. Bielkovina a škrob. Najhoršia kombinácia
Preto koncetrovanú bielkovinovú stravu (ryby, mäso, vajcia, syr) jeme vždy oddelene od škrobov -
2. Bielkovina a bielkovina. Rôzne bielkoviny sa trávia rôzne.
Podobné mäsá rovnako, ale mlieko a mäso už je časový problém.
Preto má pokrm obsahovať len jeden hlavný zdroj bielkovín
3. Škrob a kyselina. Pri konzumácii kyslého sa obmedzí vylučovanie ptyalínu v slinách a teda sa narušuje natrávenie škrobu. Tie potom putujú do žalúdka a tam začne kvasenie.
Preto potraviny bohaté na škrob a kyslé konzumujeme oddelene.
4. Bielkovina a kyselina. Keď sa kyslé potraviny dostanú do žalúdka, to zabráni vylúčeniu kyseliny chlorovodíkovej HCL, a tá je nevyhnutná pre pôsobenie pepsínu.
Preto sa vyvarujeme kombinácii koncetrovaných bielkovín a kyslých potravín.
5. Bielkovina a tuk. Tuk do istej miery obmedzuje vylučovanie žalúdočných štiav. 2 -
Preto koncetrované bielkoviny a tuky jeme zvlášt, alebo aspoň s množstvom čerstvej zeleniny,aby sa urýchlilo trávenie a zvýšila sa priechodnosť čriev.
6. Bielkovina a cukor. Všetky cukry zabraňujú sekrécii žalúdočných štiav.
Cukry putujú ďalej do tenkého čreva a tam sa asimilujú. Preto ked po mäsitom jedle zjeme sladký koláč, dezert, zastaví sa tráviaci proces a spustí sa kvasenie a fermentácia a vznikajú plyny a toxíny.
Preto sa vyvarujeme sa kombinácii cukry a bielkoviny
7. Škroby a cukry. Keď sa škrob dostane s cukrom do úst nevylúči sa ptyalín a nenatrávený škrob putuje do žalúdka. Tam cukor spustí kvasenie -
Preto škroby a cukry konzumujeme oddelene
8. Mlieko. Mliekom sa kŕmia mláďatá v prírode. Dospelý človek prestáva úplne produkovať enzým laktózu, ktorý je nevyhnutný pre strávenie mlieka. Mlieko sa v žalúdku zrazí a ak je tam dalšia potravina obalí sa a izoluje od žalúdocných štiav, to oddiali trávenie a vzniká hnilobný proces. Pasterizované mlieko je už úplne mŕtve a mliečne bielkoviny a enzýmy sú narušené -
Čerstvé mlieko obsahuje enzýmy laktózu a lipázu -
Všeobecné Pravidlo:
Po hlavnom jedle, bohatom na bielkoviny a sacharidy nejeme sladké zákusky s obsahom škrobu.
Vhodná kombinácia je základom správneho stravovania. Ak nestrávime niečo, može to byť veľmi výživné, ale nám to nič nedá. A okrem toho nedostatočné trávenie a metabolizmus bude príčinou hromadenia sa tuku a cholesterolu v tele a únavy.
Enzýmy
Rozdiel medzi živým a mŕtvym jedlom je hlavne v tom, že živé obsahujú čerstvé aktívne enzýmy. Taostisti tieto enzýmy pokladajú za či. Prítomnosť či alebo enzýmov je najdôležitejšia pre zdravie človeka.
Enzýmy sú chúlostivé a rýchlo sa ničia ak sú vystavené žiareniu, vlhkosti, pôsobeniu kyslíka a syntetických látok pri varení, rafinovaní, konzervovaniu a pasterizácii. Všetky enzýmy hynú pri 54 stupňoch.
Taoistická strava je na enzýmy bohatá vďaka čerstvému surovému ovociu a zelenine. Japonci tiež využívajú enzýmy.Jedia aj surové ryby a potraviny ošetrené rastlinnými aspergilovými enzýmami (aspergillus -
Tieto enzýmy sa nachádzajú:
Tofu -
Nado -
Miso -
Tradičná fermentovaná zelenina a ovocie
Melasa -
Orechy nepražené ani nijak neupravované
Sušené plody -
Účinky enzýmov
Enzýmy sú biochemické katalyzátory, ktoré sa tvoria v pankrease, v endokrinných žlazách aj v orgánoch.
Niektoré enzýmy napomáhajú tráviť, iné sa objavujú v krvnom obehu, kde zachytávajú škodlivé
mikroorganizmy, odumreté bunky a toxíny.
V stenách žalúdka je 5 mil. mikroskopických žliaz, ktoré vylučujú enzýmy, napr. pepsín.
Tieto katalyzátory -
Väčšina enzýmov sa uvoľňuje v pankrease, pričom človek ho má v porovnaní s hmotnosťou 2 krát väčší ako pankreas kravy.
Toto vylučovanie enzýmov je obmedzené u človeka.
Keď človek prestáva byť schopný vylučovať enzýmy zomiera. Taoista tomu hovorí, že stráca esenciu Ťing. Enzýmy totiž obsahujú či a tá sa takto odčerpáva.
Keď jeme veľa potravy umelo upravenej a prevarenej táto odčerpá veľa enzýmov a tak spôsobuje
predčasné starnutie. Naopak strava tepelne neupravená zas tráviaci oheň oslabuje a zachladzuje.
Toto je doležité si uvedomiť a je tu nutné robiť stále kompromisy.
Tojest čo najšetrnejším spôsobom predpripraviť potravu a zároven zabezpečiť prísun enzýmov.
Šetrné prípravy jedál:
Dusenie vo vode, na pare
Čínske smaženie vo woku -
Jedlo balené nie do pečiva, ale do listov hlávkový šalát, riasa nori -
Sójové klíčky, nasekaná cibuľa, paradajky, avokádo, surová ryba, biftek.
Enzýmy rastlinného pôvodu môžu pôsobiť v kyslom prostredí -
Enzýmy získané zo slinivky zvierat živočíšneho pôvodu zas pôsobia v zásaditom prostredí -
čo je hlavne v tenkom čreve.
Preto viac preferujeme rastlinné enzýmy.
Alebo pred jedlom si môžeme dať tiež enzýmy.
Aj surové šťavy a zeleninové misy sú vysoko enzymatické, ale aj zachladzujú.
Preto ich treba kombinovať so zahrievajúcimi koreniami.
Výborný doplnok každodennej stravy predstavuje fermentovaná zelenina.
Nielen tradičná sudová kapusta, ale aj červená kapusta, čalamáda a koreňová zelenina. Taktiež je možné fermentovať ovocie, napr. jablká.
Tieto obsahujú veľa enzýmov a fermentácia predstavuje jangizáciu potravín, takže aj tepelný
účinok je vhodný.
Kategórie potravín:
1. Koncentrované bielkoviny (viac ako 15%): mäso, ryby, vajcia, mlieko, syry, orechy, lušteniny, sója,
avokádo, celozrnné obiloviny
2. Sacharidy(viac ako 20% škrobu alebo cukru): banány, zemiaky, cestoviny, ryža, chlieb, pečivo,
koláče, cereálie, cukor hnedý, trstinový, med, ďatle, hrozienka, sladké ovocie
3. Tuky: smotana, bravčová masť, slanina, lisované oleje z rastlín
4. Zelenina: korenová , nadzemná
5. Ovocie: všetky druhy ovocia, patria sem aj paradajky
Týmto je ukončené úvodné teoretické vnorenie sa do 5 elementovej taoistickej stravy.
Teraz je už možné začať budovať aparát konkrétnych potravín a bylín -
Ich detailný výklad je rozdelený do piatich trojhodinových prednášok na základe roných období,
vplyvu daného elementu na orgány. Potom je možné na základe elementov začať pripravovať
energetickú výživnú a harmonizujúcu stravu. Taktiež je potrebné rozdeliť potraviny aj človeka podľa
Modelu jin jangu a Modelu 5 elementov -
Taostravy bude v máji 2013 na Jarnom sústredení Taojogy v Tatrách.